Kuře je poměrně rychlé jídlo pro celou rodinu, příprava vám nezabere moc času a navíc můžou pomáhat i děti. Základem je samozřejmě kvalitní kuře, tady se šetřit rozhodně nevyplatí. Důležitými ingrediencemi jsou pak čerstvé bylinky a sladké a voňavé jablko.
Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 1 kuře o váze asi 1,5 kg až 2 kg
- 1 citron s chemicky neošetřenou kůrou
- 2 menší jablka
- 2 menší batáty, 1 velký (místo batátů můžete použít i klasické brambory)
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- 4 snítky tymiánu
- petrželovou nať
- sůl, pepř
Jak na to?
Připravte si pekáč, troubu předehřejte na 200 stupňů. Kuře opláchněte a osušte. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. Citron omyjte a z půlky nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Druhou půlku nakrájejte na kolečka. Česnek si utřete se lžičkou soli a spojte s citronovou kůrou. Touto směsí vytřete vnitřek kuřete. Přidejte jablka a kolečka citronu i s kůrou a 3 celé snítky tymiánu. Nohy svažte kuchyňským provázkem. Kuře osolte a opepřete z vnější strany. Položte na pekáč s vyšším okrajem prsíčky nahoru, podlijte vodou, cca 100 -150 ml. Na kuřecí prsa naskládejte kostičky másla. Pečte asi 25 minut. Zatím si připravte batáty, které oškrábejte a nakrájejte na hranolky. Přidejte je do pekáče k předpečenému kuřeti, osolte, zakápněte citronovou šťávou a posypejte lístky tymiánu. Vraťte zpět do trouby a pečte dalších 40-45 minut. Během toho občas podlévejte šťávou z kuřete. Kuře servírujte naporcované na talíři s batáty, posypané petrželkou. Jídlo můžete doplnit ještě rýží nebo polentou. (Recept na polentovou kaši najdete v rubrice Bez masa)