Sýrový koláč neboli quiche je původem z Francie. Je šťavnatý, plný smetany a sýra a zamilovat si ho není vůbec složité. Dá se připravit v nejrůznějších obměnách. Mezi moji nejoblíbenější patří právě tahle varianta se špenátem. Je to prostě kvalitní klasika.
Počet porcí: 4- 6 osob
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 130 g studeného másla
- 1 vejce
- půl lžičky soli
- 2-4 lžíce vody
Na náplň:
- 300 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 2 malé šalotky
- 4 vejce
- 1 kelímek smetany ke šlehání 31 %
- 100 g nastrouhaného sýra (50 g cheddaru/ 50 g parmezánu)
- sůl, pepř a špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Jak na to?
Mouku se solí prosijte do mísy, přidejte studené máslo a ostatní ingredience a ručně pořádně propracujte těsto do koule. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici odpočívat asi 30 minut. Mezitím se pusťte do náplně. Opláchnuté špenátové listy zbavte tuhých stonků, větší listy pokrájejte. Na pánvi na oleji osmahněte najemno nakrájenou šalotku a jeden stroužek česneku. Pak přidejte špenát a krátce poduste, jen aby listy zavadly. Smetanu si smíchejte s rozšlehanými vejci a přidejte ¾ sýra, do směsi přidejte špenát z pánve a jeden stroužek prolisovaného česneku. Dochuťte pepřem, solí a nastrouhaným muškátovým oříškem. Z lednice vytáhněte těsto a natlačte jej do kulaté formy (průměr 25 cm), okraje vytáhněte do stran, zarovnejte a dno koláče propíchejte vidličkou. Na těsto dejte náplň, posypejte zbylým sýrem a nechte zapéct v troubě při 170 stupních 40 minut. Povrch by měl krásně zezlátnout.
Pozor! Se solí opatrně… Raději solte míň, protože slaný je i sýr, tak ať vás výsledná chuť nepřekvapí.
Tip! Koláč chutná nejvíc ještě teplý se zeleninovým salátem.
Dobrou chuť!