Červená čočka je jednou z ingrediencí, která se poslední dobou čím dál častěji dostává na naše talíře. A není se čemu divit. Čočka má hned několik výhod: je lehce stravitelná, nenadýmá, vhodná pro děti, je to kvalitní zdroj bílkovin atd. Já jsem si zamilovala její dvě velké přednosti: nemusí se namáčet a je rychle uvařená.
Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 1 hrnek červené čočky (hrnek o objemu 300 ml)
- 1 větší žlutou cibuli
- 1 plechovku rajčat
- 1 l vývaru nebo vody
- l lžičku třtinového cukru
- 1 lžičku mletého koriandru a 1 lžičku kurkumy
- sůl, pepř, olivový olej
- čerstvou petržel nebo koriandr (nať)
- 1 lžíci citronové šťávy, kůru z půlky citronu
Jak na to?
V hrnci na olivovém oleji nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibulku a přidejte k ní i koření, ať se hezky rozvoní a malinko opeče. Pak je na řadě červená čočka, suchá, nenamočená, třtinový cukr, společně promíchejte, osolte a zalijte vývarem, přidejte rajčata. Vařte, dokud čočka nebude měkká. Trvá to asi 15 minut. Do polévky pak přidejte nasekanou petrželovou nať, citronovou šťávu a kůru.
Tip! Místo citronu můžete použít i pomeranč.
Dobrou chuť!