Tahle bábovka je moje nejoblíbenější. Je jednoduchá, rychlá, dá se různě obměňovat a hlavně – není ani trochu suchá.
Co budete potřebovat?
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vaničkový polotučný tvaroh (250 g)
- 160 g másla
- 160 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr, případně vanilkový prášek-půl lžičky
- 4 vejce
- 1 celý prášek do pečiva
- šťávu z jednoho citronu, kůru z jednoho citronu
- 2 lžíce rumu
Jak na to?
Žloutky smíchejte s cukrem a šlehejte, dokud nezbělají. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte rozpuštěné máslo, tvaroh, šťávu a ostatní suroviny, nakonec bílkový sníh, který lehce zapracujte. Bábovkovou formu si vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě při 150 -160 stupních, 50 minut.
Tip: Do těsta můžete přidat ještě rozinky nebo lépe brusinky naložené v rumu. Nebo přimíchejte nasekané ořechy. Nebo si část těsta oddělte a smíchejte s kakaem a připravte si dvoubarevnou bábovku. Nebo do bábovky nasekejte kousky čokolády. Všechny varianty jsou skvělé!