Pravé chili con carne pochází z Texasu a opravdu se píše s jedním „L“, tak jsem ho v názvu zachovala i já. Do masové lahůdky se někdy přidává ještě skořice, ale podle mě je jídlo dost výrazné a plné chuti i bez ní.
Počet porcí: 4-6 osob
Co budete potřebovat?
- 500 g mletého masa (hovězí a vepřové-hovězího dejte víc)
- 1 velkou nebo 2 menší cibule (lepší červená)
- 3 stroužky česneku
- 300 ml hovězího vývaru
- 1 plechovku rajčat, 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovku červených fazolí
- 1 červenou papriku
- 1 lžíci od každého koření (červená sladká paprika, římský kmín)
- 1 lžíci sušené majoránky
- 1 lžičku chilli vloček
- 1 lžičku třtinového cukru
- 2 kostičky tmavé čokolády
- olej, sůl, pepř
Jak na to?
V pánvi rozehřejte olivový olej, nakrájejte cibuli najemno, opékejte pár minut. Až cibule zhnědne a změkne, tak přidejte papriku, chilli, římský kmín a utřený česnek se solí. Smíchejte dohromady a pak vložte mleté maso. Opékejte rovnoměrně a neustále obracejte a míchejte, osolte. Až se maso opeče, přidejte nakrájenou červenou papriku, chvilku nechte změknout a do směsi vmíchejte rajčata z plechovky i s protlakem, podlijte vývarem a doplňte lžící třtinového cukru. Promíchejte a duste pod pokličkou, asi 20 minut. Pak jsou na řadě červené fazole a kostičky tmavé čokolády. Nechte masovou směs probublávat asi pět minut a přidejte majoránku, případně ještě sůl a pepř na dochucení. Po odstavení ze sporáku počkejte ještě 5-10 minut, ať se propojí chutě.
Tip! Podávejte s divokou rýží nebo bagetou. A když vám maso zůstane na druhý den, tak směs dejte na opečený chleba, postrouhejte sýrem, přidejte cibulku a máte skvělou a rychlou večeři.
Dobrou chuť!