Tento koláč miluju pro jeho jednoduchost. Žádné bílky a žloutky zvlášť, žádné šlehání, žádné odpočívání těsta… Prostě rychlovka a báječná chuť badyánu a hrušek.
Co budete potřebovat?
- 4 hrušky, cca 500 g
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g másla (180 g do těsta, 20 g na hrušky před pečením)
- 150 g hnědého cukru
- 3 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžičky mletého badyánu
- 2 lžíce hnědého cukru
- máslo na vymazání formy, mouku na vysypání formy
Jak na to?
V míse rozšlehejte vejce, smíchejte s cukrem a 180 g rozpuštěného másla, přidejte prosátou mouku s kypřícím práškem a badyánem. Hrušky omyjte, ale neloupejte. Hezky pak drží tvar a při pečení slupka pěkně změkne. Odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy, na těsto položte hrušky, posypejte hnědým cukrem a rovnoměrně rozložte malé kousky másla. Pečte při 170 stupních, cca 55 minut. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud bude po vytažení čistá, máte hotovo.